Vad ingår i standardvaccinationerna?
Alla hundar och katter mår väl av förebyggande hälsovård. Vaccinera ditt djur mot de vanligaste sjukdomarna regelbundet. Reglementen för utställning och tävlingar kan styra hur ofta och mot vilka sjukdomar man ska vaccinera sitt djur.
Vaccination av hund
Valpsjuka, smittsam leverinflammation (HCC), parvovirus och kennelhosta ingår i hundens standardvaccin enligt vaccinationsrekommendationen utfärdad av SVA (statens veterinärmedicinska anstalt). Det är ett kombinationsvaccin så att djuret bara behöver få ett stick för att få skydd mot dessa fyra sjukdomar. Grundvaccinationen bör uppfödaren ha påbörjat redan innan hunden kommer till sin nya ägare, vid ca 8 veckors ålder. När du har fått hem valpen bör du låta vaccinera den igen vid ca 12-13 veckors ålder, och vid ett års ålder.
För vuxna hundar som har god grundvaccinering gäller ett vaccinationsintervall på 3 år mot valpsjuka, smittsam leverinflammation och parvovirus. Däremot för kennelhosta gäller årlig revaccination, för att upprätthålla det skydd som går att få. Det är flera olika virus och bakterier som ger upphov till kennelhosta, så även full vaccinering ger inte ett helt hundraprocentigt skydd. Många hundpensionat och -dagis kräver att hundar har fullgod vaccination mot kennelhosta.
Kennelhosta finns även som intranasalt vaccin
Vid de vaccinationstillfällen då hunden bara ska få vaccin mot kennelhosta går det att ge en särskild typ av vaccin intranasalt, dvs i ena näsborren, istället för att sticka hunden med en nål. Då får hunden även ett lokalt skydd mot kennelhosta i näshålans slemhinna.
Du kan läsa mer om valpsjuka, smittsam leverinflammation, parvovirus och kennelhosta genom att trycka på respektive sjukdom ovan. Länkarna öppnar sig i en ny flik, så det är lätt att komma tillbaka och fortsätta läsa här.
Vaccination av katt
Även kattungarna får sin första grundvaccination redan hos uppfödaren. Kattungar får inte lämna sina mödrar förrän de uppnått 12 veckors ålder. När katten kommit till sitt nya hem bör den nya ägaren boka in den andra grundvaccinationen 3-4 veckor efter den första.
Standardvaccinet mot katt skyddar mot kattpest (felint panleukopenivirus) och kattsnuva (felint calicivirus och felint herpesvirus typ 1). Även här är det olika längd på revaccinationsintervallen. Mot kattpest räcker det med revaccination vart tredje år, medan man bör vaccinera årligen mot kattsnuva. Då finns det ett vaccin som bara innehåller skydd mot felint calicivirus och felint herpesvirus typ 1.
Du kan läsa mer om kattpest och kattsnuva genom att trycka på respektive sjukdom ovan. Länkarna öppnar sig i en ny flik, så det är lätt att komma tillbaka och fortsätta läsa här.
Vaccination inför utlandsresa
Både hund och katt bör ha standardskyddet, men måste även ha skydd mot rabies, om den ska resa utomlands. Förutom vaccinationer måste även djuret ha ett pass för sällskapsdjur. Rabiesvaccination och ID-märkning måste vara infört i passet.
Det är av särskild vikt att inte rabiesvaccinationen hinner går över tiden, då det får konsekvenser för möjligheten att resa. Läs mer om att resa med hund genom att trycka på den gröna knappen här nedan.
Vid utlandsresa rekommenderas också vaccination mot leptospiros, en bakterie som trivs i varmt och fuktigt klimat, men även förekommer på våra breddgrader. Du kan läsa mer om leptospiros här. Du kan också läsa mer om rabies och varför vi vaccinerar här.
Boka tid för rabiesvaccinering genom knappvalen nedan
Olika regler vid olika destinationer
Beroende på vart hunden ska resa, och om den ska återkomma till Sverige, kan det vara olika regler i varje enskilt fall. Det är viktigt att du som djurägare kollar upp exakt vad som gäller innan du bokar tid för vaccinationer eller passutfärdande. Se reseguiden på jordbruksverkets hemsida för mer information.
Prisuppgifter för vaccinationer och passutfärdande finns under Priser hund respektive Priser katt. Om din resa kräver undersökningar och intyganden från en officiell veterinär, gäller särskild debitering beslutad av jordbruksverket.