Hembesök för kastration av katt
Vid kastration av katt bör den vara ca 4-6 månader gammal och väga drygt 2 kg. Vetmobilen kastrerar hankatter vid hembesök, då det är ett litet ingrepp. Vi hänvisar honkatterna till kastration på klinik, då det är ett mer omfattande bukingrepp.
På våren är det vanligt att hankatterna drar iväg hemifrån och de kan lätt råka i slagsmål i revirstrider och strider om löpande honkatter. För att minska risken för dessa sårskador, och även risken för att katten blir påkörd, är kastration en bra idé.
Nya regler om kastration av katt
Den 15 juni 2020 trädde jordbruksverkets föreskrift om hållande av hundar och katter i kraft (SJVFS2020:8, Saknr L 102
”Djurhållaren ska vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion av de djur som han eller hon ansvarar för.”
Ur SJVFS2020:8, 6 kap. 2 §
Kastration undviker okontrollerad förökning
Det enklaste sättet för en kattägare att uppfylla denna föreskrift är att låta kastrera alla katter som inte ska användas i avel. Det innebär i praktiken alla katter som går ute.
Avelskatter brukar generellt hållas inomhus för att kunna kontrollera vilken hankatt en honkatt parar sig med.
Förberedelser för kastration av katt
Stäng in katten kvällen före den bokade tiden, så att den säkert är på plats. Det är tyvärr ganska vanligt att katterna väljer att dra iväg just som man har bokat tid för kastration. Låt katten vara fastande under natten före operationen, för att minska risken att den mår illa och kräks i samband med narkosen. Däremot får katten dricka vatten som vanligt.
Dessutom är det bra om du har tillgång till en transportbur att förvara katten i, ifall den är rädd. Ibland kan det vara svårt att väga en katt på våg, och då underlättar det att väga den inklusive bur och sedan dra av burens vikt.
Förbered en lämplig plats i köket eller tvättstugan, gärna där det finns en arbetsbänk för bra arbetshöjd. Operationsplatsen kan vara tidningar eller handdukar på en ren yta. Ha bra allmänbelysning och gärna ytterligare en skrivbordslampa eller liknande, se bilden ovan.
Narkos och smärtstillande
Katten får en dos lugnande först och blir då lite slö. En del katter mår illa och kan kräkas, och då är det bra om de har fastat före operationen. Katten får en dos smärtstillande medel och strax innan den görs i ordning för operationen får den ytterligare en spruta med narkosmedel. Efter klippning och tvättning av området kan kastrationen börja.
Vid kastration av hankatt opererar veterinären bort båda testiklarna. Blodkärlen knyts av för att minimera blödning. Hudsåren lämnas att läka sekundärt, dvs huden sys inte ihop. Det är för att sårsekret ska kunna dräneras naturligt från såren. På bara någon vecka brukar det vara läkt.
Det är vanligt att förberedelser och efterarbete tar längre tid än själva opertionen.
Efter kastration av katt
När tillräckligt lång tid gått sedan narkossprutan kan katten få ett motgift mot den första lugnande sprutan. Då vaknar den till mycket snabbare än om kroppen skulle bryta ner allt läkemedel själv. Det är dock inte ovanligt att katten vill eftersova i några timmar. Vetmobilen kontrollerar alltid att katten har vaknat till, innan vi lämnar den att vila.
Efter operationen är det bra att katten kan vila ut på en varm och ombonad plats, gärna på ett golv med golvvärme, exempelvis i ett badrum. Katter förlorar alltid lite i kroppstemperatur under narkosen, och det är bra att ge dem lite extra värme och omtanke efter operationen. De kan få tillgång till vatten direkt när de vaknar, men vänta med att ge foder tills de verkar helt pigga och klara i huvudet.
Komplikationer är ovanligt
Hudsåren efter kastration av katt brukar läka på ca en vecka. Se bara till att katten inte slickar för mycket på såret, eller att någon annan katt i hushållet gör det. Det är nämligen sårinfektion på grund av för entusiastiskt slickande som är den vanligaste komplikationen efter kastration av katt.
Med tanke på hur många katter som blir kastrerade är komplikationer ändå ganska ovanligt. Om katten vill slicka i sårområdet alltför mycket, går det att köpa en krage att sätta runt halsen, så att den inte kommer åt att slicka. Du kan också tillverka en krage av en papperstallrik och häftas ihop med häftklammer. Håll katten inomhus om den har krage, så att den inte kan fastna i något utomhus.
Om din katt skulle bli svullen i operationssåret och verka hängig och nedstämd ska du genast ta ny kontakt med Vetmobilen. Ta tempen på katten innan du ringer, så att du kan rapportera hur hög den är. Normalt har katter 38-39 grader Celsius i kroppstemperatur. Om katten har 39,5 och högre är det definitivt feber.