Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Fästingmedel för dig

Vetmobilen får många frågor om fästingar och fästingmedel just nu. Därför vill vi ge generell information om olika typer av fästingmedel, som en hjälp i fästingdjungeln.
 
Det är dessutom stor normalvariation mellan olika individer hur mycket fästingar de tenderar att få. Om de bara får några få kan plockning av dessa vara tillräckligt, eller komplettera plockningen med något av de fästingmedel som finns på marknaden.
Två katter ligger och sover intill en stor svart, vit och tan hund. Bilden symboliserar att många djur behöver ha fästingmedel för att skydda dem mot fästingar.

Tre kategorier av fästingmedel

Du har i princip tre olika kategorier av fästingmedel:

  1.  Receptfritt spot-on, så kallade ”droppar i nacken”
  2.  Receptfritt fästinghalsband
  3.  Receptbelagda läkemedel, antingen som tuggtablett eller spot-on

Receptfritt spot-on fästingmedel

Det finns några olika receptfria spot-on-fästingmedel på marknaden.  Receptfria spot-on-preparat har funnits längst på marknaden och är väl beprövade. För många fungerar de bra och är fullt tillräckligt skydd mot fästingar. Du ger dem genom att sära hundens eller kattens päls i nacken till en ”mittbena” och applicera läkemedlet på huden. Det ska alltså komma på huden så mycket som möjligt, hellre än bara i pälsen.
 
Du får applicera en ny dos fästingmedel med ca 3-5 veckors intervall avseende fästingar, och den har även indikation mot loppor. Receptfria spot-on har sannolikt det lägsta priset, eftersom de har funnits på marknaden så länge.
 
Vissa av spot-on-preparaten finns för både hund och katt, medan andra bara finns för hund. Du måste se upp så att du har rätt dos till rätt djur. Du får aldrig använda en hunddos till en katt. Något av spot-on-preparaten kan till och med vara giftig för katt. 
En fästing sitter på handflatan på en människohand. Genom att skydda ditt djur med fästingmedel minskar du också risken att de drar in fästingar till dig.

Fästingmedel i receptfritt halsband

Ett annat receptfritt fästingmedel är i form av ett halsband som sitter på hunden eller katten under hela fästingsäsongen. För katter som accepterar halsband (och inte ”tappar” dem stup i kvarten) kan detta vara ett bra alternativ. Även hundar som är vana att ha halsband hela tiden kan med fördel använda dem.
 

Receptfritt halsband med fästingmedel har effekt hela säsongen eller upp till 8 månader. Läkemedlet i halsbandet sprider sig över kroppen, så det kan ta några dagar innan de har full effekt. Halsbandet har också repellerande effekt så att fästingarna inte ska kunna bita djuret. Det kan dock finnas enstaka fästingar i pälsen.

Fästinghalsband går att ta av om hunden ska bada, men man ska vara försiktig med halsbandet runt dammar och fiskevatten, eftersom läkemedlet är giftigt för vattenlevande djur och fiskar.

En tigrerad katt leker med en en brun och vit hund. De symboliserar att både hund och katt kan behöva fästingmedel under sommarsäsongen.

Receptbelagda fästingmedel

Om din hund eller katt får fästingar trots att du har testat något av de receptbelagda fästingmedel i de två ovanstående kategorierna finns det även receptbelagda fästingmedel. De är nyare än de övriga kategorierna. De kan därmed vara lite dyrare, utöver att det krävs ett recept från en veterinär för att köpa dem från apotek.
Receptbelagda läkemedel finns både i form av tuggtabletter och spot-on-preparat. Många djurägare tycker att tuggtabletter är smidiga för dosering, och tabletterna är smaksatta, så att de flesta djur tar dem frivilligt, som en godisbit.
 
Kontakta Vetmobilen om du är kund hos oss och vill få fästingmedel utskrivet. Vanligen måste veterinären ha träffat din hund eller katt inom det senaste året för att kunna förskriva receptbelagda fästingmedel till dig. I annat fall kan en fysisk undersökning av ditt djur krävas. 
 
Det går också att ta hjälp av någon av veterinärtjänsterna på internet, där veterinären undersöker djurets allmäntillstånd mm via video.
 

Läs mer och ta kontakt

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en liten inblick i vardagen hos en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Skicka ett mejl eller sms om du vill ställa en fråga eller boka ett hembesök från Vetmobilen.

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.