Ni kanske har sett i nyheterna och på sociala medier att en hund insjuknade i smittsam leverinflammation i Alingsås-trakten i februari. Smittsam leverinflammation eller HCC (latin: Hepatitis Contagiosa Canis) är en allvarlig, och i de flesta fall dödlig, virussjukdom hos hund.
Viruset som orsakar sjukdomen heter CAV-1 som står för Canine adenovirus typ 1, alltså hundens adenovirus typ 1. Detta virus finns spritt över hela världen, så det är ingen ny smitta som har dykt upp i Sverige. Viruset kan finnas i miljön varhelst det finns hundar, och smittan kan överleva länge i miljön.
Skydda mot smittsam leverinflammation
Det finns effektiva vacciner som skyddar mot smittsam leverinflammation. Detta vaccin ingår i standardvaccinationsprogrammet för alla hundar. Valpen får grundvaccination som valp (ofta 8 veckor och 12-13 veckor) och en ny vaccination när hunden är ca 1 år gammal. Därefter räcker det att vaccinera vart tredje år, för fullgott skydd mot HCC.
Det är tack vare att så många hundägare vaccinerar sina hundar vart tredje år som vi sällan ser sjukdomen bryta ut. Fallet i Alingsås var ganska ovanligt, och det är anmält till jordbruksverket enligt Lagen om anmälningspliktiga sjukdomar. Enligt jordbruksverkets statistik är det bara 8 anmälda fall mellan åren 2012 och 2018 (0-3 fall/år).
Man misstänker dock en viss underrapportering, framför allt hos unga valpar och eftersom sjukdomen har ett snabbt förlopp. Obduktion är ofta nödvändig för att ställa diagnosen, och det är nog inte alltid som drabbad valp blir obducerad.
Hastigt förlopp med smittsam leverinflammation
En hund som är smittad av CAV-1 kommer under de första 10–14 dagarna att sprida smitta genom olika kroppsvätskor. Via urinen kan hunden sedan fortsätta att sprida virus under lång tid; man tror att smittspridning kan ske i sex till nio månader, kanske längre. En del hundar visar aldrig själva några symtom på sjukdom, men kan sprida smitta. Det går inte att fastställa i något test att hunden inte sprider smitta via urinen.
CAV-1 orsakar allvarliga skador i framför allt levern, i blodkärlen och njurarna. Sjukdomsförloppet kan vara hastigt. Hunden kan avlida inom några timmar efter första symtom på sjukdom. Unga hundar blir ofta sjukare än äldre, och valpar blir allra värst drabbade. Man kan hitta valpar som har dött plötsligt, utan att man har hunnit se några sjukdomstecken alls.
Vid plötslig död hos valp kanske den första misstanken är någon form av förgiftning, men även svår HCC-sjukdom kan ha ett liknande förlopp.
Diarré, illamående och buksmärta
Vid något långsammare sjukdomsförlopp kan hunden få diarré, illamående och buksmärtor som gör att den inte gärna vill röra sig. Likaså är hög feber och trötthet typiskt för HCC. Hundens slemhinnor i mun och ögon kan vara bleka och/eller anta en gul färg som tecken på leverpåverkan. Det är också vanligt med synliga blödningar och svullnader i huvud, nacke eller på kroppen.
Ofta får hunden en allvarlig ögoninflammation. Ögonbesvären kan komma en tid efter det att hunden har tillfrisknat från andra besvär. Om en dräktig tik blir infekterad kan hon föda döda valpar eller kan de dö strax efter födelsen. Det är inte alltid tiken visar några symtom på sjukdom.
Ett observandum är att infektion med CAV-1 inte alltid leder tills sjukdom. Hos äldre hundar kan symtomen vara så milda att de inte alls uppmärksammas som något smittsamt. Det kan röra sig om tillfällig hosta.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt
Läs mer om HCC, smittsam leverininflammation.
Vaccinera mot smittsam leverinflammation vart tredje år
Efter det allvarliga fallet av smittsam leverinflammation i februari, där hunden blev så sjuk att man avlivade den, känns det angeläget att se över vaccinationsstatus. Sjukdomen är ovanlig, och vi hör sällan om några sjukdomsfall. Därför kan man som djurägare lätt bli invaggad i falsk trygghet.
Smittämnet finns allmänt spritt i miljön, både i Sverige och utomlands, det är alltså ingen ny smitta som har kommit hit. Viruset finns där det finns hundar, vid hundklubbar, populära promenadstråk, i villaområden, och i skog och mark. CAV-1 kan också överleva länge i miljön.
Kolla upp när din hund fick sitt DHPPi-vaccin senast. Tänk på att det behöver göras vart tredje år.