När är det dags att låta hunden få somna in?
Som veterinär får vi ofta den frågan, och vi ska försöka ge dig några tips på vad du kan tänka på. Alla hundägare med lite äldre hundar oroar sig över beslutet om låta hunden få somna in. Det är fullt normalt och det händer alla.
Försök att tänka dig in i hur hela hunden mår? Är den gammal i år räknat? Är den gammal i beteende och funktion? Hur ser tänderna ut? Har den ont i kroppen från ett långt aktivt liv? Har den svårt att hänga med vi promenaderna?
Vanliga sjukdomar hos den äldre hunden
Artros är vanligt
Kontrollera hundens tandhälsa
Många äldre hundar har tandsten och kan få problem med tandlossning, paradontit. Detta liknar hur tandlossning ter sig hos människa. Observera att hundar sällan eller aldrig visar smärta från munnen, trots att de kan har stora besvär med tänderna.
Många säger ”Men han äter ju sitt foder!” Ja, instinkten att överleva är viktigare för hunden än smärtan i munnen. Därför kommer hunden alltid att försöka äta, även om den har ont. Notera dock att det inte är djurskyddsmässigt acceptabelt att låta din hund gå med dåligt tandhälsa månad efter månad, år efter år.
Antingen måste du se till att åtgärda hundens tänder, eller låta hunden få somna in.
Andra vanliga sjukdomar
Ju längre våra hundar lever desto mer hinner de få sjukdomar som utvecklas långsamt. Hundar kan drabbas av demens (kognitiv dysfunktion, CDS) precis som vi människor. Det kan påminna om Alzheimers hos människa och visa sig som desorientering, förvirring, ångest och beteendeförändringar.
Olika former av cancersjukdomar kan också drabba våra hundar. Det är en av de vanligaste orsakerna till att man låter hunden få somna in. Juvertumörer hos tikar är mycket vanligt. Likaså kan du som djurägare känna olika tumörer i/under huden, men det finns också många invärtes liggande tumörer, som du inte kan upptäcka förrän hunden visar tecken på sjukdom. Dessa tecken kan vara avmagring, aptitlöshet och ibland kräkningar.
Hjärtsjukdom och njursjukdom är också vanligt hos äldre hundar. Om du och din veterinär upptäcker sjukdomen tidigt kan hunden i många fall fungera bra på behandling under flera år. Om de däremot inte får behandling blir hunden ofta dålig, och då kanske det är för sent att sätta in behandling.
Hur vet du att det är dags att låta hunden få somna in?
Hur går hemavlivning till?
Tillvägagångssättet när man avlivar sin hund eller katt hemma är samma som på en klinik. Enda skillnaden är att vi befinner oss i ert hem. Ditt djur kommer att få en lugnande spruta som är en kombination av smärtstillande och lugnande medicin. Den ges under huden i nacken, precis som vid en vanlig vaccination.
Kan veterinär avliva hemma?
Att avliva sin hund – ett svårt beslut. Det kan upplevas jobbigt att vara den som bestämmer om att avliva sin hund eller katt, men det är faktiskt din skyldighet. Det är en del av avtalet vi ingår när vi skaffar djur. Därför kan det kännas bra att planera för en avlivning hemma, i djurets trygga miljö med minimal stress för både djuret och för dig.