Är du orolig för kattsnuva eller förkylning hos katt? De vanligaste symtomen är nysningar och hosta, rinnande nos och ögon eller nästäppa. Därav namnet kattsnuva. Katten kan dessutom få sår i munnen så att den inte vill äta, feber och nedsatt allmäntillstånd. I ett fåtal fall kan symtomen från övre luftvägarna gå ner i lungorna och orsaka lunginflammation.
Därför bör du skydda din katt genom att vaccinera din katt mot kattsnuva varje år. Kontakta oss i formuläret för att boka en tid.
Boka vaccination mot kattsnuva
Vad är kattsnuva?
Kattsnuva är en infektiös övre luftvägsinfektion hos katt. Det är ett komplex av flera olika symtom orsakade av flera olika smittämnen.
Vad händer om man inte vaccinerar sin katt?
Det är viktigt att både utekatter och innekatter vaccineras. Även om din katt sällan eller aldrig vistas utomhus finns fortfarande en risk att den smittas av vanliga sjukdomar. En oskyddad innekatt kan insjukna genom att man själv dragit hem smittopartiklar som fastnat på skor eller kläder, exempelvis via avföring.
Boka ditt hembesök
Förkylning hos katt - hur vet du om det är kattsnuva?
Har din katt svullna ögon och rinnande nos? Då kan den ha drabbats av den smittsamma, och ibland allvarliga, sjukdomen kattsnuva. Ofta går det över av sig själv, men i vissa fall kan veterinärvård behövas. Nysningar, hosta och ledvärk är något vi alla drabbats av någon gång.
Vi har tidigare skrivit om några av de smittämnen som ger förkylning hos katt, det så kallade kattsnuvekomplexet. De olika smittämnena kan ge lite olika symtom från de övre luftvägarna. Det är möjligt att ta prover för att ta reda på vilket smittämne din katt har fått. Det påverkar dock inte den huvudsakliga behandlingen av katten. Dessutom måste man ta prov tidigt i sjukdomsförloppet för att få ett rättvisande svar. De flesta fall av misstänkt kattsnuva läker av med tiden.
Skulle det bli ett långvarigt problem i en kattbesättning kan det vara aktuellt att ta prover för att särskilja smittämnen och utarbeta en plan för behandling/kontroll.
Förkylning hos katt - vad är det och vad kan jag göra?
Kan människor bli smittade av kattsnuva?
Förkylning hos katt smittar normalt inte människor. Däremot kan kattens klamydia i undantagsfall smitta till människor. Därför är det viktigt att vara noga med hygienen vid hantering av en klamydiasmittad katt.
Det är också viktigt att vaccinera innekatter mot kattsnuva, eftersom vi kan ta med oss smittämnen in till dem via kläder och skor.
Vi vill förtydliga att kattsnuva och förkylning hos katt inte har något samband med coronavirusinfektion hos människa, som ger sjukdomen Covid -19. Katterna har sitt eget coronavirus, vilket vi har skrivit om tidigare. Kattens coronavirus ger inte förkylningssymtom i första hand och det finns ingenting som tyder på att det smittar till människa.
Däremot har man kunnat visa några fall där coronaviruset SARS-CoV-2 har infekterat enstaka katter (kattdjur) och hundar. Det finns tecken som tyder på att smittan kan föras över mellan katter, men det är i dagsläget oklart ifall det finns någon risk för att SARS-CoV-2 kan smitta tillbaka till människa. Statens Veterinärmedicinska Anstalt skriver på sin hemsida att … ”covid-19-epidemin drivs av smittspridning mellan människor och att eventuell smittspridning som sker från djur är försumbar.” Man anser Covid-19 vara en folkhälsofråga och inte en sjukdom mellan människor och djur.
Om man som människa skulle vara misstänkt eller bekräftat Covid-19-smittad kan man som en försiktighetsåtgärd låt bli att pussa på sin katt alltför ihärdigt. Du bör givetvis också informera eventuella veterinärer som behöver komma i kontakt med katten att det finns SARS-CoV-2-smitta i hushållet.
Som slutsats bör vi alltså fortsätta vara noga med handhygien, hålla socialt avstånd till andra människor och alltid hålla oss hemma/isolerad vid egna tecken på luftvägssymtom.
Vaccination skyddar mot förkylning hos katt
För att återgå till kattens sjukdomar kan du förebygga risken för förkylning hos din katt genom att vaccinera den mot kattsnuva. Detta gör du en gång årligen efter genomförd grundvaccinationen, som är två gånger med 4 veckors intervall. Vi rekommenderar även att du skyddar din katt mot kattpest. Lyckligtvis finns det kombinationsvaccin så att katten bara får ett stick vid varje vaccinationstillfälle.
Vetmobilen ger rabatt vid vaccination mot förkylning hos katt
Kattungar måste vara 12 veckor gamla innan de får lämna sin mamma. Om de kommer från en seriös kattuppfödare har de redan blivit vaccinerade mot kattpest och kattsnuva två gånger. Vid andra vaccinationen före leverans blir de också besiktigade och ID-märkta.
När Vetmobilen blir anlitad för att utföra besiktning, vaccination och ID-märkning av kattungar skickar vi också med en rabattcheck som tillfaller dig som köper kattungen. Rabattchecken ger rabatt vid nästkommande vaccination, dvs när katten är ca 1 år gammal.