Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Samarbete kring ögonfall hos katt

Härom veckan var jag på ett fall där gott samarbete mellan kollegor ledde till det bästa utfallet för patienten. Det gällde en katt som hade en brunsvart fläck mitt på sitt ena öga. Djurägaren hade upptäckt problemet ungefär 14 dagar tidigare. Vissa dagar var katten obesvärad och ibland var det lite rinnigt från ögonen, enligt uppgift. Djurägaren försäkrade mig dock om att katten mådde bra i allmäntillståndet i övrigt.

En första undersökning

Ögonfall kan många gånger vara både akuta och allvarliga. Därför händer det att Vetmobilen remitterar dem direkt på telefon eller efter en första undersökning. Vissa fall kräver mer resurser som exempelvis kirurgi under operationsmikroskop. I det här fallet hade katten haft problem med ögat sedan en tid. Vetmobilen gjorde därför en första undersökning vid hembesöket.

En grå katt ligger med ögonen öppna för undersökning av hornhinnan i höger öga. Ett gott samarbete med en veterinär på Ljungby smådjursklinik gjorde att katten fick en remiss för vidare undersökning samma vecka.
Den grå katten har fått lugnande medel och det är därför han ligger med ögonen öppna.

På bilden ser du en katt som har fått lugnande medel. I ögat har vi dessutom droppat ett läkemedel som både bedövar och färgar in eventuella sårskador i hornhinnan. Vid en ögonundersökning är det ett första viktigt steg att undersöka efter hornhinnan avseende sår. Men hjälp av bedövningen i ögondropparna kan man också röra vid det tredje ögonlocket för att se att katten inte har fått in något skräp under det. Det tredje ögonlocket kallas även blinkhinnan och finns i den inre ögonvinkeln hos hundar och katter.

Bra samarbete med ögonveterinär

Som du kan se i närbilden av kattens öga ser vi en mörkbrun till svart fläck längst ut på hornhinnan. När man tittar rakt in i kattens öga kan det vara svårt att urskilja fläcken eftersom pupillen finns precis bakom. I närbilden ser du dock att fläcken finns på ögats yttersta del, den normalt sett helt genomskinliga hornhinnan, cornea. Du ser också lite av det gröna färgämnet till höger, i kattens inre ögonvinkel.

Den mörka fläcken på kattens öga sitter i hornhinnans yttersta del. Det är en skadad del av hornhinnan, en corneasekvester som kroppen försöker stöta bort. Genom gott samarbete kunde katten remitteras för vidare utredning.

Färgen som vi färgar in ögonen med heter fluorescein och den fäster om det finns sår i hornhinnan. Om hornhinnan är intakt fäster färgen inte. Om det skulle vara ett djupt sår genom flera av hornhinnans åtta (?!) lager fäster färgen bara i vissa lager. Det är verkligen fascinerande att en struktur i ögat som normalt är helt genomskinlig och tunn ändå kan bestå av åtta individuella lager.

Efter ett snabbt telefonsamtal till en kollega som är duktig på ögon kom vi fram till en preliminär diagnos. Den svarta fläcken kallas för corneasekvester eller black mass, och består av en del av hornhinnan som har blivit skadad och dött. När kroppen försöker stöta bort den skadade delen blir den mörkfärgad. Det kan också växa in blodkärl i hornhinnan under läkningsprocessen. Det känns bra att Vetmobilen har gott samarbete med omkringliggande kliniker.

Corneasekvester eller black mass

Alla orsaker till corneasekvester är inte helt klarlagda. I vissa kattraser är det vanligare än hos genomsnittet, så en viss ärftlig komponent verkar finnas. Det gäller bland annat de trubbnosade katterna. En orsak är inåtrullade ögonlock, så kallat entropion, där päls från huden ligger och skaver mot hornhinnan hela tiden. Katten i det här fallet var en huskatt, en blandraskatt med en normallång nos, utan tecken på entropion.

Corneasekvester kan också vara till följd av en herpesinfektion som är en del i komplexet vi kallar kattsnuva. Herpesvirus har nämligen den egenheten att det lägger sig vilande i kroppen och kan aktiveras i samband med stress. Det påminner om hur vissa människor får uppblossande munsår då och då när de är stressade.

Samarbete och remiss för vidare utredning

Behandlingen vi satte in består i att smörja ögat så mycket som möjligt för att minska kattens obehag. Han får dessutom ögonsalva med antibiotika eftersom det finns en ökad risk för infektion kring den här skadade delen av hornhinnan. Utöver det fick katten också allmän smärtstillande och antiinflammatorisk medicin. Vi ordnade en tid för besök hos ögonveterinären redan två dagar senare för att ta beslut om fortsatt behandling. Det finns nämligen flera vägar att gå med en corneasekvester.

Medicinsk behandling med smörjande ögondroppar och antibiotikadroppar är en väg. Till en början är det inte säkert att corneasekvestern gör ont. I takt med att den omkringliggande friska delen av hornhinnan försöker stöta bort den döda delen kan det dock börja göra ont. Likaså kan sekvestern gå djupare ner i hornhinnans lager, med lite oförutsägbart resultat. En annan väg att gå är att kirurgiskt skala bort den skadade delen av hornhinnan. Operationen kräver allmän narkos och ett operationsmikroskop (och en stadig hand!). Du kan läsa mer om corneasekvester via länken till Eye Veterinary Clinic.

Sannolikt kommer den här katten att bli opererad inom kort. Att låta sekvestern stötas bort av sig själv kan ta mycket lång tid, och katten det kan göra ont för katten. Vid operation har veterinären mer kontroll över processen och kan därefter följa läkningen av ögat. Vi ska försöka att följa hur det går för den här fina katten. Håll utkik på sociala medier som Facebook och Instagram, då vi ska försöka hålla er uppdaterade om hur det går. Vi önskar katten lycka till med sitt öga! Och säger tack för gott samarbete med Ljungby smådjursklinik vad gäller det smidiga remissförfarandet.

Ny kampanj i december

Följ knappvalen nedan för att komma till aktuell kampanj respektive för att boka tid. Decemberkampanjen är nu i full gång. Vi hör av oss nästkommande vardag för att bekräfta din bokning.

Vänliga hälsningar,
Agneta på Vetmobilen

Ps. Alla kunder i december får en julklapp, så gör din bokning nu med det samma!

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.