Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Artros ger smärta som kan påverka sömnen

Visste du att hundar med kronisk smärta från artros kan få bättre sömn av smärtlindring? Och att de senare kan vara piggare och mer aktiva under den efterföljande förmiddagen? Jag läste nyligen en artikel som hade visat just detta.

En sovande äldre hund av golden retrievertyp med texten "Let sleeping dogs lie". Texten handlar om att förbättrad sömn är välgörande för en hund med kronisk smärta pga artros.
En sovande hund som ser ut att vara av äldre modell.

Artros hos hund

Vi ska ta det lite mer från början; artros är en kronisk ledsjukdom som ofta drabbar äldre hundar. Det kan vara till följd av förslitning eller gamla skador, ledoperationer och ibland även på grund av medfödda egenskaper. Större hundar som har en större tyngd att bära har större risk att få artros än mindre hundar. Likaså har man sett att övervikt hos hundar kan öka sannolikheten för att den hunden utvecklar artros under sin livstid.

Som behandling finns bland annat smärtlindrande och antiinflammatorisk behandling och fysisk rehabilitering. Även vissa kosttillskott kan ha en mildrande verkan.

Dubbelblindad studie som mäter aktivitet vid artros

Jag vill uppehålla mig vid den första punkten, om smärtlindring och antiinflammatorisk behandling. I den studie jag har läst mätte man aktiviteten hos ett antal hundar med artros. Man ville jämföra skillnaden i aktivitet hos hundar, om de fick smärtlindring eller inte. För att kunna jämföra hundarna fick kontrollgruppen placebo (= samma smaksättning, utseende och doft som läkemedlet men utan aktiv substans).

Studien var dubbelblindad, det vill säga varken djurägaren eller den som analyserade hundarna visste om hunden fick aktiv substans eller placebo under själva försöket. Vitsen är de inte ska kunna påverkas av om de ”tror/vet” att hunden har fått aktiv substans eller inte.

I det här försöket var dessutom alla hundarna sin egen kontrollgrupp, vilket är ett smart sätt att jämföra behandling med placebo. I ett korrekt upplagt vetenskapligt försök måste behandlingen jämföras med en likvärdig kontrollgrupp som inte får behandlingen, men i övrigt hanteras likadant.

De 15 hundarna i studien hade en första försöksperiod på två veckor. Därefter gick det en vecka utan någon behandling (wash-out) och därefter en ny försöksperiod om två veckor. Vid ena försöksperioden fick de placebo och vid den andra fick de aktiv substans (eller vice versa). Det viktigaste var att allt i försöket gick till på samma sätt under båda försöksperioderna.

Är ni med? Det är det här som är skillnaden mellan ett vetenskapligt upplagt försök och ett mindre vetenskapligt (och därmed ganska värdelöst) försök.

Får hundar med smärtlindring bättre sömn?

Man mätte aktiviteten hos hundarna både på dagtid och nattetid. Resultaten som visade störst skillnad mellan behandlingsgrupp och placebogrupp var att mellan kl 23 och fram till kl 06 var hundarna som fick behandling mindre aktiva i sina rörelser. De kom alltså troligen till ro och sov mer på natten, än de hundar som fick placebo och alltså inte fick någon smärtlindring. Hundarna som fick placebo rörde sig mer under nattimmarna, kanske genom att byta ställning oftare och fick då sannolikt en mer orolig nattsömn.

Däremot var det tvärtom på förmiddagen mellan kl 07 och kl 11, då placebogruppen var mer stillsamma och inaktiva i sina rörelser. En förklaring kan vara att de var trötta för att de under natten hade haft en störd nattsömn på grund av smärtan. De hundar som däremot hade fått behandling hade sovit bättre under natten och ville därför vara mer aktiva och i rörelse under morgon och förmiddag.

Om du vill läsa studien i dess helhet heter den ”Functional linear modeling of activity data shows analgesic-mediated improved sleep in dogs with spontaneous osteoarthritis pain” och finns publicerad här. Länken kommer att öppna sig i en ny flik.

Gamla hundar som vandrar runt kan ha artros

Är det här något som du känner igen, om du har en äldre hund? Kan hunden ibland vandra omkring och ha svårt att komma till ro och sova? Det kan givetvis vara många olika underliggande orsaker till detta, men en orsak kan vara att hunden har artros. Många hundar visar ju inte så tydligt att de de har ont. De har kanske ont i båda bakbenen, till exempel, och då ser du kanske ingen hälta på något av benen. Dessutom kan hunden byta ställning ofta, ligga och smårycka i muskulaturen, vandra lite av och an innan den lägger sig för att sova. Om det här stämmer in på din hund, tycker jag att du ska kontakta Vetmobilen, så kan vi titta på det tillsammans.

Vänliga hälsningar,
Agneta på Vetmobilen

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.